Kaasfondue`s

Zwitsers kaasfondue

Recept voor 4 personen

• 1 knoflookteen (gehalveerd)
• 1½ theelepel maizena
• 4 dl droge witte wijn
• 800gr – 1000gr. Zwitserse kaas
(Emmentaler, Appenzeller en Gruyère) geraspt
• 4 à 5 eetlepels kirsch
• Blokjes brood om te dopen

Bereiding:

Wrijf de fonduepan in met knoflook. U kunt de knoflook ook fijn hakken en in de pan doen. Meng daarna de maizena in een kommetje met 2 à 3 eetlepels van de wijn. Verwarm de wijn langzaam. Voeg een derde van de geraspte kaas toe en blijf het mengsel al roerend verhitten tot het kookt en de kaas is gesmolten. Roer het maizena-mengsel er geleidelijk door en voeg beetje bij beetje de overige Zwitserse kazen toe. Doe de kirsch erbij. Houdt de fondue warm op een plaatje op tafel en zet er blokjes brood bij om in te dompelen.

 

Kaasfondue Verleiding

Recept voor 2 tot 4 personen

• 500 gram Verleiding kaas
(olijven,knoflook,tomaatjes, bassilicum en truffel)
• 500 gram belegen Stompetoren kaas
• 3 dl droge witte wijn
• maïzena
• Zwarte peper

Bereiding:

Giet de wijn in de fonduepan zonder deze te laten koken.

Voeg bij kleine beetjes de geraspte of kleine blokjes kaas toe.

Verhoogt u de temperatuur iets terwijl u goed blijft roeren.

Als het geheel mooi egaal is voegt u een papje van wat maïzena en witte wijn toe

en wat gemalen peper naar smaak. Smakelijk eten.

 

Hertog Jan Bier kaasfondue

Recept voor 2 tot 4 personen

• 500 gram Noord-Hollandse Extra Belegen
• 500 gram boerengaten kaas
• 3 teentjes knoflook
• 1 theelepel sambal oelek
• 1 rode peper
• 1 flesje hertog –jan Grand Prestige
• 1/3 eetlepel maïzena

Bereiding:

Snipper de knoflookteentjes en de rode peper doe ze samen in de pan.

Voeg het bier toe en laat dit 5 min. weken.

Verwarm de pan op het vuur tot aan de kook (niet koken!).

Voeg een beetje kaas toe en blijf roeren.

Voeg vervolgens de sambal toe tot u een pikante smaak te pakken hebt.

Eventueel met maïzena binden. Eet smakelijk